Smertekroppen / Skyggearbejde
Smertekroppen er oprindeligt et begreb fra vores alle sammens mester, Eckhard Tolle
Det dækker over den kendsgerning, at vi alle sammen bærer på en smertekrop, som er vores hukommelse om de ubehagelige lidelser og overgreb, eller forsømmelser fra omsorgspersoner, forældre, lærere, elskede kærester etc., vi har været udsat for.
Et andet begreb, skyggearbejde, er meget populært for tiden i selvhjælpsarbejde.
De to begreber er, for mig at se, to ord for det samme: Den kendsgerning at vi har nogle oplevelser i os, som har gjort skade på vores ego, og at vi derfor med al vold og magt forsøger at undgå at mærke disse skadende oplevelser.
De bliver til ’skygger’ som næres af vores undvigelse fra at komme i kontakt med smerterne og det at mærke dem: de bliver til ’smertekrop’.
Skyggerne kan blive til manifestationer i tankeuniverset, ’jeg er ikke god nok’, eller ’jeg er bedre end’, for bare at nævne to meget generelle skygger. Det er et komplekst område i vores psyke som sætter sig i vores soma, altså vores smertekrop.
Vi har det også med at projicere vores skygger over på andre mennesker, og tillægger hellere dem tvivlsomme motiver end vi kigger på hvilke motiver, der egentligt driver os selv.
Smertekroppen er væsentlig del af kropsterapiens fokusområde, den vil gerne mærkes, ses og forløses gennem forskellige behandlingsmetoder.